Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Ett stenkast från stadskärnan passar vi ut för säsongens första drevjakt i denna såt. Dagens jaktkung blir jaktledaren Jonas, men även undertecknad reporter får jaktlycka.

En mörk januarimorgon rullar vi genom Karlshamn på väg mot morgonsamling. Lampan lyser i slakteriet och doften av cigarettrök ligger tät ute på gårdsplanen. Inne i slakteriet är stämningen hög inför dagens drevjakt. Vi ska jaga en såt som varit helt orörd hela säsongen och vi vet att där finns väldigt gott om framför allt vildsvin, men även rådjur. Såten ligger i direkt anslutning till stadskärnan, med en liten sjö och tillhörande vassar där vildsvinen gärna vistas.

Det är inga långa avstånd här nere och oftast relativt flack terräng jämfört med mina hemmatrakter. Men mitt pass i den första såten ligger på en bergsknalle, precis vid kanten av sjön, så jag får en liten stigning att ta mig an på väg ut. Väl på pass kan jag konstatera att jag inte har så stora utrymmen att skjuta på, men jag står på ett antal flitigt använda viltstigar, vilket bådar gott.

Text & foto: Johan Olsson