Älgkalv räddad från brunn i Halland

alg

Räddningstjänsten i Hylte fick in ett annorlunda larm under söndagen, en älgkalv hade nämligen ramlat ner i en gödselbrunn och kämpade för sitt liv. – Vi tvekade inte en sekund att åka ut för kan vi hjälpa en älg i nöd så vill vi göra det, säger Mikael Andersson, insatsledare. För hamnar man i en brunn full av gödsel kan man behöva ett handtag, inte minst om man är en älgkalv på 200 kilo.

Kalven blev upptäckt av förbipasserande i Torup, i Hallands län, som ringde räddningstjänsten och berättade vad som inträffat. – Ja, det var ju ett lite annorlunda larm, säger Mikael Andersson som är insatsledare för räddningstjänsten i Hylte. En grupp från räddningstjänsten samt lokala jägare begav sig mot älgen för inleda räddningsuppdraget. – Då vi väl var framme bara tittade den på oss och vi funderade på hur vi kunde hjälpa den, säger Mikael. Han insåg snabbt att plasten som omgav gödselbrunnen var ett problem de var tvungna att lösa.

– Det var för halt för älgen att ta sig upp varför vi skar bort en bit av plasten. Sedan fick vi ta lite ved och lägga runt och mota älgen till öppningen som vi hade grävt upp, berättar Mikael. Men att få skogens konung att lyssna på order visade sig inte vara det lättaste.

Efter ungefär 45 minuters arbete i det meterhöga vattnet så lyckades de få upp älgen på fast mark och då försvann den snabbt som blixten ifrån den olycksamma platsen. – Den hade inga synliga skador vilket kändes bra och det var skönt att se den springa in i skogen.

Källa: aftonbladet.se