Åländsk varg får bestämma sitt eget öde.

varg

Så länge en observerad varg på Åland inte ställer till med någon skada är både jägare och myndigheter inställda på att låta den leva sitt liv i lugn och ro. Men det är ännu många frågetecken kring de vargar som kom över isen från Åboland i vintras. Ännu kan ingen med säkerhet ännu säga hur många det rör sig om och om de är av samma eller olika kön, syskon eller par.

–?Vi bara väntar och ser om vi kan följa hur de beter sig och så fort det kommer snö kan vi förmodligen få veta mer. Vi vet ännu inte om det är hona eller hane och om de kan få valpar. Det är inte så vanligt att par som kommer tillsammans så här, säger naturvårdsintendent Hanna Kondelin på Miljöbyrån.

I väntan på att president Sauli Niinistö ska godkänna de ändringar i jaktlagen som lades fram i maj så har landskapsregeringens tillfälliga sanktion av skyddsåtgärder. Och vid en attack förlängts till den sista oktober. Om lagändringen godkänns så blir det både tillåtet att skydda sig eller tamdjur vid en pågående vargattack samt möjlighet att besluta om skyddsjakt.

Hanna Kondelin menar att det vanligtvis brukar röra sig om tre tillbud innan det kan bli fråga om beslut om skyddsjakt. Den åländska vargen går då i dagsläget säker från sanktionerad jakt, detta eftersom det endast vid ett tillfälle skett en förmodad attack på tamdjur. Då på en fritt springande fårtacka vid Samuelstorp i Hammarland.

Källa: nyan.ax