Älg vid skola gav polispådrag

alg

En älg sprang omkring i södra Huskvarna och ska bland annat ha rört sig nära Södergårdsskolan.
– Inringaren sa till på skolan att eleverna skulle hållas inomhus så den inte sprang omkull barnen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Två polispatruller åkte till platsen och letade efter älgen och en kommunjägare kontaktades för att bedöma vad som skulle behövda göras.

– Enligt de samtal som vi fick var älgen tydligen stressad. Alla kommuner har ju kommunjägare och under vissa förutsättningar kan en älg behöva avlivas. Jag är ingen expert på älgar, men det är inte ovanligt att älgar söker sig till bebyggda områden på hösten. Det brukar finnas fallfrukt som de gärna vill åt, berättar Thomas Agnevik.

Ibland kan det bli lite för mycket halvjäst frukt för älgarna och då händer det att älgarna blir lite påverkade, förklarar han.

– De kan bli lite jobbiga precis som vi människor när vi blir påverkade av rus. Jag vet inte om den här älgen varit påverkad av jäst frukt, men det är väl något som jägaren får bedöma. I första hand vill vi inte avliva djuret utan bara få bort den från tätbebyggt område. Fast det är inte alltid så lätt. Samtidigt ökar förstås risken för olyckor om det springer runt en älg, och särskilt vid en skola, säger Thomas Agnevik, och tillägger att älgar kan vara oberäkneliga.

– Även om det skulle vara en kalv så vill vi inte ha den för nära inpå och vid en skola vill vi inte ha dem.

Enligt vittnesuppgifter från platsen ska flera personer ha samlats och tittat på den springande älgen, som även ska ha gått in i villaträdgårdar i närheten.

– Senare fick vi höra att älgen försvunnit av sig själv, berättar Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Källa: jnytt.se