Älgar smaskar i sig äpplen i trädgårdar

alg

Årets äppelskörd ser ut att slå alla rekord vilket även kommer älgarna till nytta. De söker sig in i trädgårdarna på sin jakt efter godsaker. I Ekshärad har en älgtjur både roat och oroat de boende under sommaren eftersom den har besökt trädgårdar i sin jakt på föda. Den har även hittat rabatterna på Ekshärads kyrkogård där den setts beta bland gravstenar och gravkors.

Många är också oroliga för att tjuren ska orsaka en trafikolycka när den återkommande passerar väg 62. – Den är helt orädd för människor, men bilar blir den skrämd av, säger Jonas Eriksson.Nu har den basthud på hornen men snart börjar brunsten och samtidigt sätter fallfrukten igång sin jäsningsprocess. – Det har redan hörts röster som kräver skyddsjakt men jag tycker att det är att gå för långt. Vi kan väl försöka skrämma bort den först och än så länge är den väldigt fredlig, menar Jonas Eriksson.

Jägareförbundet Hagfors jaktvårdskrets där Jonas Eriksson är förtroendevald har fått påstötningar om den närgångna älgen så tillsammans med eftersöksjägare inom NVR följer man utvecklingen. – Vi avvaktar och kommer i första hand att försöka skrämma den med hjälp av hundar. En ansökan om skyddsjakt är det sista alternativet, säger Jonas Eriksson.

källa: Svensk Jakt