Älgjakten är igång och jägare vittnar om utsvultna kalvar

alg

Årets älgkalvar är mycket mindre än normala år och det beror på brist på föda som i sin tur beror på den extremt torra och varma sommaren. Älgkorna har därför inte kunnat äta upp sig såsom de brukar. Det beror dels på den hårda vintern då de har haft svårt att hitta föda och dels på den torra och varma sommaren.

-– Vi sköt en kalv och den vägde ungefär tio kilo mindre än en kalv gjorde vid samma tidpunkt förra året, berättar jaktledaren Sten Fors från jaktlaget Hertsön Södra i Luleå.

Han förklarar att det gröna gräset inte har vuxit tillräckligt mycket och heller inte fått den proteinhalten som det brukar få. Det i sin tur påverkar älgkorna som inte fått så mycket mjölk som de brukar få och det får kalvarna lida av.
– Jägarförbundet och även länsstyrelsen har uppmanat oss att skjuta fler kalvar än vad vi brukar göra, berättar Sten Fors. Kalvarna kommer att få en tuff vinter och många kanske inte kommer att klara sig. Om kalvar inte klarar av vintern så kommer det att påverka älgstammen ganska länge, säger jaktledaren Sten Fors.

Det kommer inte att finnas djur i den omfattningen som det funnits tidigare förklarar Sten men han är ändå optimistisk när det gäller djurens förmåga att anpassa sig. – Djur och människor har en enorm förmåga att anpassa sig till situationer. Det är bara att titta söderut i det här landet, de har ju haft ofta varma somrar medan vi har haft svalare somrar och kanske större älgar här uppe. Så det kan ske en anpassning, menar jaktledaren.

Källa: svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten