Älgjakten över nästan innan den hunnit börja…..

alg

Älgjakten har dragit igång på Södertörn men i Huddinge tog den slut nästan så snart den börjat eftersom det återstod fyra utsatta heldagar när man på tisdagsmorgonen konstaterade att de fem älgar man fått skjuta redan fällts.

Enligt polisen har fyra älgar hittills dödats av trafiken i Huddinge hittills i år. Men jaktledaren i Huddinge tror att det finns ett stort mörkertal och han hade velat ha en större kvot. – Då vi märker att älgarna blivit fler i Huddinge och då vi misstänker att flera viltolyckor i kommunen inte polisanmäls tycker jag att fyra vuxna älgar och fri avskjutning på kalvar borde gälla i Huddinge när kalvarna är så små som i år. Annars riskerar de att dö av svält i vinter, säger han.

Jaktledaren uppskattar att mellan 20 till 30 jägare var ute i naturreservaten i kommunen innan jakten blåstes av. Och i Botkyrka kommun drar älgjakten igång idag så jägarna är sedan ute och jagar utvalda dagar till sista december.

Mellan fem-sex älgar per 1 000 hektar mark finns på Södertörn och det är just Grödinge och Botkyrka som är det mest älgtäta området. I Botkyrka får 40 älgar skjutas, och de 17 jaktlagen i Botkyrka kommun brukar skjuta av mellan 70 och 75 procent av kvoten. – Jag skulle tippa att det är ett 50-tal jägare som kommer vara ute, säger Jan Andersson.

I Södertörns östra älgskötselområde, där framförallt Haninge kommun ingår, drar också älgjakten igång men här tror inte jägarna att man kommer att skjuta av kvoten, som ligger på 14 älgar. Vi upplever att älgarna blivit allt färre i Haninge eftersom sommaren har varit fruktansvärt dålig, säger viltvårdaren Christer Berggren. Och enligt honom finns det ett problem med älgstammen i Haninge och Nynäshamn som skiljer sig helt från situationen som jägarna i Huddinge upplever.

– Min oro är att vi stannar på under sex älgar per 1 000 hektar i vinterstammen i vårt område. Då når vi nästan smärtgränsen för är det färre älgar än så kan man inte jaga, säger Christer Berggren.

Källa: mittistockholm.se