Bemöt hundar på rätt sätt och undvik bitskador

hund

Siffror från Socialstyrelsen visar varje år är det tusentals människor som får uppsöka sjukhus efter att blivit bitna eller angripna av en hund. Svenska Kennelklubben misstänker att en anledning kan vara att allmänhetens respekt för hundar som djur har minskat.

Hans Rosenberg är presstalesperson för Svenska Kennelklubben och han menar att allmänhetens respekt och förståelse för hundar har minskat. 

– När jag var liten blev jag väldigt tydligt lärd att man aldrig går fram till en hund som sover eller äter. Inte heller till en hund som sitter uppkopplad. Och om det finns lösspringande hundar så springer man inte själv utan står still, säger han.

Hans Rosenberg ser allt för ofta människor som på ett för närgånget sätt går fram till hundar för att till exempel hälsa.

– Hunden kan inte säga till att du ska backa för att jag äter, vill hålla avstånd eller är mitt uppe i något arbete som eftersök eller träning. Utan då morrar hunden om människan ändå kommer fram så säger hunden till med ett bett. Har då hunden anfallit?

Hans Rosenberg menar att man aldrig kan garantera att en hund inte biter oavsett hur väldresserad hunden än är eftersom ett bett kan bero på såväl rädsla, smärta eller att hunden känner sig hotad.

Men som hundägare kan man lära sig att läsa sin hund så man inte utsätter den för vissa situationer och ett hjälpmedel kan vara de beteende- och personlighetstester som Svenska Kennelklubben erbjuder alla hundar oavsett ras. 

– Testerna är jätteviktiga för där kan du som hundägare själv lära dig hur din hund till exempel agerar i olika situationer. Intresset för testerna har ökat genom åren men vi ser gärna att fler hundägare skulle delta med sina hundar, säger Hans Rosenberg. Mer information finns på skk.se.

Källa: svt.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn