Bilister kritiseras för bristande hänsyn mot jägare vid viltolyckor

viltolycka

Nationella viltolycksrådet anser att trafikanter som visar för lite hänsyn gör jobbet riskfyllt för de jägare som söker upp skadat vilt efter olyckor. Bara för några dagar sedan fick en eftersöksjägare i Skåne kasta sig ner i diket för att undvika att bli påkörd, enligt information från en polis i området. Flera jägare runtom i landet berättar om problemet för Ekot. En av dessa är Marie Berglind som är eftersöksjägare i småländska Mariannelund.

– Man kan nästan känna vinddraget när de åker förbi och det är förstås otäckt att bilarna kommer så pass nära. Speciellt för våra hundar som vi kanske har i en lång lina, den kan ju springa ut i vägkanten, säger hon. Hon tänker ofta på en händelse som inträffade för sju år sedan, då en kvinna som sökte efter en skadad älg i Småland dog efter att ha blivit påkörd av en bil.

eftersöksjägarna bär reflexer på både sig själva och även sina hundar och kan ställa ut varningstält för att uppmana till sänkt hastighet. Trots det menar Marie Berglind att den största risken i jobbet är trafikanter som visar för lite hänsyn. Henrik Holmberg, som är eftersöksjägare i Hultsfred, tycker också att trafikanter visar för lite respekt. Han har till och med varit med om att en lastbilsförare körde över varningstältet. – Då jag kom tillbaka från skogen var det trasigt. Och en annan gång var jag nära på att få en hund påkörd, så då började jag fundera på om man verkligen skulle hålla på med det här, säger han.

Bristande respekt för eftersöksjägare är ett känt problem i hela Sverige, berättar Fredrik Bergh som är informationssekreterare för Nationella viltolycksrådet som bland annat består av Polisen, Trafikverket och Svenska Jägareförbundet. – Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det är oförsvarbart att inte visa hänsyn till de som ska se till att våra vägar blir framkomliga.

Källa: sverigesradio.se