Björnblod får mänskliga muskler att växa

 

bjornenBlod från björnar som gått i ide får människans muskler att växa. Det visar forskning på svenska björnar och detta kan leda till nya metoder för att stoppa muskelförtvining. Men hur det kommer sig att björnar som legat i ide i flera månader vaknar upp i relativt god fysisk form är fortfarande ett mysterium för forskarna. Men enligt den vetenskapliga tidskriften Nature verkar den egenskapen kunna överföras till människan.

– Det vi har kommit fram till är att när vi odlar humana muskelceller i laboratorium och odlar dem med vinterblod från björnarna så växer cellerna i stället för att degenerera, säger danske Ole Fröbert, överläkare och professor vid Örebro universitetssjukhus, till TT.

Arbetet har pågått i cirka tio års tid och i forskargruppen ingår flera svenskar och Sverigebaserade forskare. De har tagit blod från totalt 22 björnar i Dalarna och Gävleborg, eftersom dessa län har den högsta koncentrationen av björnar i Europa. På sommaren bedövades djuren i skogen och på vintern smög man sig nära deras bon och lyfte ut dem. – Björnarna ligger i ide i mer än sex månader och borde få en massa sjukdomar: benskörhet, njursvikt, hjärtsvikt eller blodproppar. Men de undviker allt, berättar Ole Fröbert.
Blodet som hade samlats in sommartid hade inte alls samma effekt på de mänskliga cellerna som vinterblodet. Sängliggande och fysisk inaktivitet gör att en människa tappar cirka 30 till 40 procent av sin muskelmassa inom loppet av två till fyra månader. Björnar däremot kan ligga i ide i upp till sju månader utan att varken äta, dricka, kissa eller bajsa och endast tappa cirka drygt 20 procent. För människor som av olika anledningar tappar i muskelstyrka, oavsett om det är äldre, sjuka eller astronauter i viktlöst tillstånd, finns i dag ingen effektiv behandlingsmetod.

– Förhoppningen är att man ska kunna använda den här kunskapen till att utveckla medicin för människan. Det kommer att ta tid men vi är nu optimistiska inför att komma fram till någonting som i alla fall kan testas på människor, säger Ole Fröbert. Förmodligen blir det inte något piller som vem som helst kan införskaffa för att få större muskler, enligt Fröbert. – Det skulle ju vara jättekul, men det finns ingen medicin som inte ger några biverkningar. Det är mycket möjligt att det vi ser att det är skadligt på något sätt så att det bara ges till riskgrupper.

Forskningen genomförs i samarbete med Skandinaviska björnprojektet, ett nordiskt forskningssamarbete, och har fått ett unikt tillstånd att använda björnar som ligger i ide. Trots att forskarna arbetar med svenska björnar i Sverige har de under ett drygt decenniums arbete inte fått någon svensk finansiering, avslöjar Ole Fröbert: – Vi har fått massa pengar från Danmark och Norge, men jag tror att man i Sverige är lite mer försiktig och satsar på forskning som man vet ger resultat. Det här är högriskforskning med osäker framtid.

Källa: Aftonbladet