Björnen klarade sig – var aldrig påskjuten

bjorn

Årets licensjakt på björn är inledd och redan klockan sex på morgonen under tisdagen rapporterades den första björnen påskjuten.

Jaktlaget i Sjulsmark, Piteå, råkade på en björn vid Långträsk. Efter cirka sex timmars eftersökningsarbete visade det sig att björnen inte alls hade blivit påskjuten. – De har spårat björnen i två mil och inte hittat något blod. Med så grundlig spårning är bedömningen att den är oskadd, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Norrbotten. Skottet som avfyrades tros i stället ha träffat en gren eller kvist, vikt av och björnen sprang därifrån.

– Den hann aldrig stanna upp och teckna att den blivit träffad, berättar Anna Danell. Vid klockan fyra på tisdagsmorgonen befann sig Björn Sundgren, från jägareförbundet i Norrbotten, ute i Alviksskogen med sin hund Kaiza. – Det var en bra morgon med fina förutsättningar tack vare att det varit klart väder med bara några plusgrader med lite vind.  Kaiza är en tvåårig karelsk björnhund men som i första hand är med för att lära sig att jaga älg.

– För egen del har jag en unghund och hoppas mer på älg än björn. Det har varit en kombinerad älgjaktsträning men om jag har tur skjuter jag en björn. Totalt i länet får 16 björnar skjutas efter att 14 björnar sköts under skyddsjakten i våras.

Källa: nsd.se