Branddrabbad skog en livsfara – något att tänka på nu i jakttider

skogsbrand

På de skogsområden som drabbats värst av skogsbränderna gäller tillträdesförbud och en hävd allemansrätt. Markägare och rättighetsinnehavare, till exempel vissa jägare, har rätt att beträda skogen. Men det är med livet som insats. Under onsdagskvällen informerades berörda om riskerna med branddrabbad skog.

Föreningen Säker skog och Länsstyrelsen bjöd under onsdagskvällen in till en säkerhetsgenomgång om att vistas i brandskadad skog. – Den här informationen är i förebyggande syfte. Vi har inte haft några större skador under bränderna och vill inte ha det framöver heller. Branden var en sak men även efterföljderna kan innebära livsfara, säger Per-Anders Hansson och Mats Hofgren, både från Säker Skog.

De båda informerade om hur brandskadad skog beter sig och vilken utrustning man behöver om man måste ta sig ut. – Var helst två stycken, ha hjälm, varselklädsel och läderkängor, ha med första förband, kompass, karta och mobiltelefon med täckning. Men gå helst inte ut i skogen över huvud taget, menar Mats Hofgren.

Trädens rötter ligger efter bränderna ytligt. De faller lätt åt oberäkneliga håll beroende på hur rötterna skadats. Länsstyrelsen har infört tillträdesförbud för de värst drabbade områdena och hävt allemansrätten gällande desamma. Det är nu bara markägare och personer som innehar rättighet som får beträda skogen.

– Det gäller i många fall jägare så de kommer att kunna vistas i områdena i höst. Dock måste de rapportera till oss på Länsstyrelsen när de går in och ut från de avspärrade områdena. Men det är fortfarande inte lämpligt. Man måste förstå riskerna det innebär. Är det verkligen värt att dö för? säger Länsstyrelsens Ulrika Thorsén, som också var på plats.

Källa: Allt om Hälsingland