Exklusivt i Allt om Jakt & Vapen: Jens egna ord om älgjakten som slutade med björnbett

Foto: privat. Jägaren Per Englunds hundar Yankee och Tango attackerade björnen så att Jens kunde komma åt sitt gevär vilket förmodligen räddade livet på Jens.

Jens Andersson i Ljungdalen tog med sin jämthund Zorro ut i skogen vid åttatiden på morgonen onsdagen den femte september för att jaga älg tillsammans med Björnbergets jaktlag. Platsen var Björnberget, vid Långå, i Härjedalen. Då de hade varit ute några timmar satte de sig för att fika. Under hela förmiddagen hade Jens hört ihärdiga ståndskall från två hundar. Och under fikat kom ståndskallen allt närmare.

Då Jens fikat klart reste han sig och hörde då några ovanliga ljud ifrån baksidan av berget som han jagade vid. Han pratade med några andra jägare via jaktradion och sa till dem att han skulle gå och se vad det var som lät. Han hann bara gå cirka femtio meter då han hörde ett brak varpå hans hund sprang åt det hållet som ljudet kom ifrån.

-Plötsligt såg jag björnen komma över höjden och den vek av rakt mot mig. Allt gick så snabbt men jag hann tänka att jag måste skjuta ett skott om jag ska överleva detta, säger Jens. Han berättar vidare att björnen ruskade till och att det kändes som ett bra skott som tog mitt i skallen på björnen. Han laddade om och då det var klart stod björnen precis invid hans gevärspipa och då tryckte Jens av ett skott till.

-Björnen välte omkull mig och höll mig nedklämd så jag kunde inget göra. Den bet mig i axeln så jag kände förstås panik och ropade på hjälp allt vad jag kunde! Björnen vände sig sedan mot hundarna eftersom de hela tiden gjorde attacker mot björnen. Speciellt en av plotthundarna var väldigt på björnen och bet den i bakdelen. Sedan vände björnen sig mot mig igen och denna gången bet den mig i underarmen. Därefter vände den sig mot hundarna och då fick jag möjlighet att resa mig upp och springa en bit bort. Dessvärre fick jag inte geväret med mig eftersom björnen stod på det, berättar Jens.

Han såg han hur hundarna försökte skrämma bort björnen då den plötsligt vänder sig om och springer mot honom! -Jag stod där helt försvarslös utan gevär men tack vare att plotthundarna inte slutade attackera björnen vände den sin uppmärksamhet mot hundarna så jag kunde få tag i geväret.

-Jag siktade men det var helt svart och då såg jag att något hängde för kornet. Och det visade sig var köttslamsor från björnen som skymde sikten. Jag tog bort dem och sköt ett skott mot björnen och den föll fort som tur var. Jag ropade i radion till min far att nu är det en björn som ligger här och att jag blev biten av den så jag måste nog ha helikopter härifrån! Min far satt på pass närmast och jag visste att de hade bra mottagning där. Själv hade jag för dålig täckning, berättat Jens.

Först på plats var Jens far. Därefter kom jägaren, som också är ägaren till de två plotthundarna som räddade Jens, Per Englund. Per och hans jägarkollega Nicklas Ankarberg kom springande med rep och första förbandslåda. De kollade först hur pass skadad Jens var och därefter om björnen var död. Sedan lotsade de ner ambulanshelikoptern till platsen och sjukvårdspersonalen gav Jens första hjälpen.

Jens blev därefter transporterad till Östersunds sjukhus. -Jag klarade mig bra ifrån den hemska upplevelsen med bara några småsår på arm och axel, där det syns tydliga bett, samt ytliga rivsår på ryggen. Jag tror att jag fick så pass lindriga skador tack vare att mitt första skott hade träffat björnen i munnen så den var för skadad för att kunna bita ordentligt. Jag fick ligga kvar två dygn på sjukhuset för observation på grund av infektionsrisken. Nu är jag hemma men är sjukskriven veckan ut, säger Jens.

Händelsen har dock inte avskräckt Jens ifrån att ge sig ut på jakt igen. -Jag var sugen att ge mig ut redan förra helgen men det gick inte på grund av såren som stramar, avslöjar Jens. Men kommande helg har han bestämt sig för att det är dags!

Hans tankar så här efteråt har varit att han tror att det är tack vare de två plotthundarna på jaktområdet bredvid som råkade komma in på fel jaktområde, som han lever idag. -Hundarna tog uppmärksamheten ifrån mig så jag kunde fly ifrån björnens grepp och få tag i geväret, menar Jens. Då han var omtöcknad av morfinet som ambulanspersonalen gett honom sa han till Per Englund: -Ja, ja nu gick det som det gick men nu har jag i alla fall skjutit min första björn, men egentligen är jag älgjägare. Varpå Per svarar: -Nä, nu är du allt en ärrad björnjägare! Per och Nicklas har även hjälpt till med att flå björnen, som visade sig vara en hona på 120 kilo, så att Jens kan få en fäll av den som minne av den speciella händelsen.

Han säger att han ser denna händelse som en ren olycka så det kommer inte att påverka hans intresse för jakt framöver. Dock kommer han att vara mycket mer uppmärksam framöver och inte ta för givet att det är en älg då det prasslar i buskarna bara för att han är ute på älgjakt! Reportaget kommer i Allt om Jakt & Vapen nummer 12 med fler bilder.

Foto: privat. Jens blir undersökt innan han blir transporterad till Östersunds sjukhus med ambulanshelikopter.