Får dödade av lodjur i Skåne

lodjur

Lodjuret har börjat sprida sig söderut och under de senaste åren har det även kommit till Skåne, Företrädesvis till de nordöstra delarna av landskapet. Men efter att en fårägare i Örkelljungatrakterna fått tre av sina får attackerade och dödade konstaterade Länsstyrelsen i Skåne att det rörde sig om lodjur som tagit sig så långt ner i landskapet.

– Det är väldigt ovanligt och jag kommer inte ihåg när vi hade ett angrepp här senast. Det här var i alla fall första gången på väldigt länge, säger Mikael Bengtsson,vilthandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Då Länsstyrelsen inventerar lodjuren räknar de antalet familjegrupper och i huvudsak med hjälp av spår i snön,men även med viltkameror. En familjegrupp är en hona och unge eller ungar. Förra vintern räknade Länsstyrelsen in två familjegrupper i Skåne, men i det området som de rör sig ingår även delar av Blekinge och Kronobergs län. Eftersom attacken i Örkelljungatrakten varit isolerad, tror Mikael Bengtsson att det rör sig om en tillfällighet.

– Än så länge har det inte varit något nytt angrepp, så det kan vara någon som gått förbi eller som rört sig i trakten, menar han.

Men risken för att någon människa skulle råka illa ut om han eller hon skulle stöta på ett lodjur är, enligt Mikael Bengtsson,väldigt liten.

– Det är snarare en attack på tamdjur, i första hand får, som är i riskzonen. Sen förekommer det att hundägare konfronteras av lodjur. Men det händer främst i samband med jakt. De kan också komma in i vilthägn med kronhjort eftersom de är svåra att stänga ute på grund av att de är bra på att hoppa. Eltrådar i stängslet kan eventuellt hjälpa, säger Mikael Bengtsson.

Enligt viltskadeförordningen ersätts djurägare vid rovdjursattacker.

Källa: lokaltidningen.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn