Fästingarna trivs inte i värmen

fasting

Värmen fortsätter att breda ut sig över Sverige vilket orsakat såväl svårigheter för våra äldre som eldsvådor. Men en sak är bra och det är att fästingar tycker det är för varmt och torrt så många av dem har gått i dvala, eller dött.

Den gångna vintern var mycket bra för fästingarna. Efter att de gått ner i dvala kom kylan och snön och la sig som ett isolerande snötäcke över dem. Men hettan och torkan är inte välkommen bland de små spindeldjuren.  Den extrema värmen har påverkat populationen.

– Det är färre som är aktiva nu än vad det brukar vara en vanlig sommar. Men man ska vara på sin vakt och medveten om att de finns där. Man kan ha otur, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert, till TT.

Trots att inte lika många drabbats av dem i sommar så finns de alltid kvar. Oavsett om det är för kallt eller för varmt så går de i dvala men fästingens första utvecklingsstadium, larven, kan drabbas.

– Där är det nog många som stryker med. Däremot har nymferna och det adulta stadiet förmågan att krypa ner i marken till där det fortfarande är fuktigt. Men jag tror att man kommer kunna se senare i år att det inte är lika många aktiva, utan att många strukit med, menar Kajsa Glemhorn.

Men fästingarna är vana att anpassa sig efter vädret. Bara för att solen fortsätter att gassa så kommer vi inte bli av med dem, inte ens i år. – De som överlever skjuter istället på sin aktiva period, och vi skulle därför kunna få en senare fästingperiod: september–oktober istället, berättar Kajsa Glemhorn.

I fjol anmäldes rekordmånga fall av TBE i Sverige så det blev brist på vaccin i år eftersom många ville vaccinera sig. Men bara för att fästingarna nu ligger och gömmer sig behöver de som vaccinerat sig inte tänka att de gjort det i onödan.

– Nej, det är ett långsiktigt skydd som tar lång tid att bygga upp. Första sprutan som man vaccinerat sig med mot TBE ger inte ett fullgott skydd. Det måste man fylla på hela livet, menar Kajsa Glemhorn.

Och oavsett om det syns färre fästingar i år blir vi aldrig av med dem helt. Hur varmt och torrt det än fortsätter att vara.

– De klarar det mesta, de är verkligen överlevare ut i fingerspetsarna. De kommer att finnas kvar långt efter att vi människor inte trampar här längre, avslöjar Kajsa Glemhorn.

Källa: Sydsvenskan