Fick åtta älgar i pass med fylld älgtilldelning

alg

Jägaren Fredrik Nådin fick hela åtta älgar på sitt pass under en klövviltsjakt i Blacksta-Källsberg i norra Småland. Eftersom älgtilldelningen var fylld passade han istället på att beundra och filma de ståtliga djuren. Vanligtvis brukar Fredrik gå med sina två gråwachtlar men den här dagen skulle han sitta på pass.

Jaktlaget bestod av totalt 14 jägare och man släppte två taxar för att bland annat jaga dovhjort och rådjur. Ett par minuter efter släpp var det fullt drev och något mörkt rörde sig mot Fredriks pass och han såg att det var älg på gång. Det var flera djur och de rörde sig fram och tillbaka men eftersom de inte var lovliga koncentrerade han sig mest på drevet. Då ropade en grannpasskytt att älgarna var på väg rakt mot Fredriks pass. Varpå han ställde undan bössan, plockade fram telefonen och förberedde sig för att filma dem istället.

En ko med två kalvar kom ut ur en tät granskog till hans pass. Tidigare under hösten hade han bara sett en ko med kalv. Strax därpå kom ytterligare en ko med två kalvar och en tjur och ställde sig i samma pass högst 40 meter ifrån Fredrik.

De två älgkorna började bråka och ställde sig på bakbenen mitt framför  Fredrik och under slagsmålet kom en av älgarna in på endast fyra-fem meters avstånd ifrån honom. Han stod på en liten klipphäll och eftersom det var en aggressiv stämning bland älgarna hann han tänka att han kanske skulle tvingas ta tag i bössan och skjuta ett skott i luften. Men då märkte kon att han var där och gick därifrån. Efter bråket vandrade älgarna av och an i passet tills en av hans passgrannar sköt ett rådjur en bit bort. Älgarna började springa mot smällen men vek sedan tillbaka och enligt Fredrik var älgarna hos honom i omkring 15–20 minuter. Efter att han slutat filma kom den åttonde älgen, en ensam kviga förbi. Med andra ord blev det en jaktdag som Fredrik aldrig kommer att glömma.

Källa: skogsaktuellt.se