Forskning om effekterna av rovdjur för jägare och brukare

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket står bakom ett planerat forskningsprojekt. -En forskargrupp ska undersöka de socioekonomiska- och psykosociala effekterna av rovdjur. I första hand ska forskarna undersöka vilka problem som vargen ställer till med för jägare och brukare av skog och mark, säger Carina Gerken Christiansen på LRF:s pressavdelning.

Fredrik Widemo, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet arbetar med att gå igenom de forskningsförslag från olika forskarmiljöer runt om i landet som visat intresse för att genomföra arbetet. Forskningen ska pågå under åren 2019 och 2020 och har en budget på 1,6 miljoner kronor. Naturvårdsverket står för halva kostnaden medan LRF och Jägareförbundet delar på den andra halvan.

Denna nya typ av forskning går ut på att ta reda på hur människor upplever det att ha vargen så nära in på sig. Hur tänker man, väljer man att jaga på ett annorlunda sätt, avstår man från att skaffa ny jakthund, väljer man en annan typ av hund eller slutar man helt enkelt att jaga när vargen dyker upp.

Källa: Lantbrukarnas Riksförbund samt Svensk Jakt