Fotoförbud på vargar

varg

Myndigheterna i det tyska förbundslandet Niedersachsen har planer på att införa förbud mot att fotografera och utfodra frilevande varg och den som bryter mot förbuden kommer att bötfällas.

Myndigheterna vill på detta vis förhindra att människor aktivt söker kontakt med vargarna. Detta för att de inte ska förlora sin skygghet för människan skriver Berliner Morgenpost. I Berliner Zeitung finns ett reportage från Polen där det uppges att utfodring av varg sker ibland annat bergsområdet Bieszczady och att det ska vara ett sätt att ge turister möjlighet att fotografera vargar och andra rovdjur.

Berliner Zeitung har talat med den polska vargforskaren Sabina Nowak. För inte så längesedan attackerades två barn och en kvinna av en varg i östra Polen och i närheten av området där attackerna ägde rum finns en plats där kadaver läggs ut till varg och björn. Sabina Nowak, som leder organisationen “Verband für die Natur – Wolf”, har fått rapporter om att en vargtik som har ungar har iakttagits vid en av dessa utfordringsplatser. Tiken har med andra ord lärt sig var det är lätt att skaffa mat. Nu har Sabina Nowak informerat polska myndigheter om företeelsen och den ska enligt EU-regler, inte vara tillåten.

Berliner Zeitung citerar den polska nyhetssajten Wirtualna Polska, som berättar om ett företag i Tyskland som arrangerar fotosafarier till Polen. De avslöjar att företaget främst söker sig till platser där stora rovfåglar utfodras. – Men det händer att också vargar blir fotograferade, uppger företaget Naturblicks innehavare Peter Scherbuk i Düsseldorf. Naturturismen till Polen är omfattande och 2015 uppges landet ha haft 1484 vargar.

Källa: Jakt & Jägare