glöm inte reflexer till din hund

Svarta hundar är extra svåra att se i mörkret

Varje dag dödas eller skadas minst en hund i trafiken, enligt skadestatistik från Agria Djurförsäkring. Det är dystra siffror som till viss del kan minskas genom att öka husdjurets synlighet i höstmörkret med hjälp av reflexer. Under hösten är det svårt att upptäcka en hund i gryning eller skymning, trots att de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

– Alla djur är värda att skydda så långt det går, och reflexer kan rädda djurliv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Utan reflex syns djuret först på cirka 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

I handeln finns en uppsjö av reflexer för både hundar och deras ägare. Allt  ifrån diskreta infällningar i koppel och halsband till hela jackor och västar i reflexmaterial och blinkande lampor. Det viktigaste är förstås att reflexerna syns. Bäst effekt får reflexerna om de kombineras med blinkande lampor som kan fästas i halsband, sele och koppel.

Reflexer slits ganska fort. De flesta håller bara cirka ett år och behöver sedan bytas ut. Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut, är att samtidigt lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut den som syns sämre.

Reflextips för hundar
Kombinera reflexen med en lampa på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband
Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån
Se till att även du som djurägare bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Allra bäst syns du med en jacka eller väst i reflexmaterial i kombination med dinglande reflexer och en lampa.
Källa: agria.se