Göran “fäller” sin julgran med hagelbössa

julgran

Det är viktigt att hålla på traditionerna när det kommer till införskaffandet av julgran, i alla fall för Göran Granström, 55-årig jägare från Vännäs i Västerbotten. Som en årlig tradition i juletider skjuter han ned sin gran med sin hagelbössa i stället för att använda sig av yxa.

– Det hela började när jag var ung, då framför allt min farbror gillade att skjuta olika grejer, och att skjuta gran gjorde man redan då. Då Göran var 18 år, för 37 år sedan, fick han sitt första hagelgevär. – Och då var det självklart att jag skulle skjuta min egen julgran. Och sedan har det har fortsatt sedan dess.

Enligt honom är det ofta i samband med jakt som han kan få syn på en gran. – Ofta är man ute strax före jul och jagar hare. Och då har man inte med sig någon yxa utan hagelgeväret. Och då man är i skogen ser man ofta fina granar och då passar man helt enkelt på att ta en med hagelgeväret. Kommer man inte hem med en hare så kommer man åtminstone hem med en julgran, säger Göran. Ofta brukar han skjuta ner två granar två granar. En inför adventshelgen och en kvällen innan, eller på, självaste julafton. Och i år var det inget undantag för på lördagen införskaffade Göran årets adventsgran, med sitt hagelgevär i vanlig ordning.

– Det är väldigt enkelt och alla som har gått jägarexamen kan hantera sina vapen och då är det inga problem att skjuta av en julgran. Och det är ganska vanligt att göra så, bland jägarna jag känner, berättar Göran. Det har dock funnits några få undantag då han tagit till sågen. -Fast det är bra mycket roligare med hagelgeväret. Det är helt klart, menar Göran.

Källa: aftonbladet.se