Hög risk för ökad illegal vargjakt

varg

Illegal jakt på rovdjur är högaktuellt nu i samband med jaktbrottshärvan, där flera personer sitter häktade. Och nu varnar Lars Björk, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet att illegal jakt eventuellt kan komma att öka.

Att färre jägare vågar ha sina hundar med på jakt samt ett starkt missnöje med vargpolitiken är några faktorer som påverkar riskerna för ökad tjuvjakt. Dock finns det en tydlig trend i vargtäta områden är att färre hundar dödas av varg. Förmodligen är det en konsekvens av att jägarna slutat använda sina jakthundar.

– Då man inte känner att ingen lyssnar på en då knyter man näven i fickan och tänker att man får ta saken i egna händer. Så är det men det är inget Jägareförbundet står bakom. Att vargar dödar människors hundar påverkar den uppgivna situationen, menar Lars Björk. Men trots att det finns fler vargar än på hundra år dödas allt färre hundar. Förmodligen beror det på jägarnas ändrade beteende i skogen. Till exempel att du har slutat att ta med sina hundar ut på jakt.

– Det börjar komma vildsvin i Skinnskatteberg men jägarna kanske undviker att skaffa vildsvinshund. Men vi jägare kan ju inte sitta uppe hela nätterna och vakta, så hundarna behövs, menar Lars Björk.

Källa: P4vastmanland@sverigesradio.se