Hund anställd till att leta efter rovdjur

varg

Ulla, av rasen gammel dansk hönsehund, är en av åtta certifierade besiktningshundar i landet som är proffs på att hitta dna från de stora rovdjuren. Ulla arbetar på Länsstyrelsen i Västmanland tillsammans med sin matte Sofia Sollenberg som är vilthandläggare.

Ullas arbete består i att rycka ut vid ett förmodat rovdjursangrepp eller att man misstänker att ett rovdjur har varit på en plats och man vill veta vilket. Med hjälp av Ullas olika beteenden kan sedan matte Sofia avgöra vilken art som har varit på platsen.

– Ulla är egentligen som vilken jakthund som helst där du kan höra skillnad på skallet om de ställer en gris, en älg eller ett rådjur. Man hör oftast skillnad på skall och beteende, berättar Sofia.

De har tränat in olika sätt att få svar på, men man kan också se på rörelsemönster hur Ulla spårar och vilket djur det rör sig om eftersom rovdjuren går och beter sig olika i naturen. I Västmanland finns det inte mycket björn utan det är det främst varg och lodjur hon spårar. Då man inte hittar en hög med till exempel vargavföring kan det vara svårt att veta vilket djur som har varit där och det är för att finna just det här lilla DNA:t som Ulla rycker ut.

Sverige har en väldigt väl utvecklad DNA-teknik på just varg där man till och med kan avgöra vilket djur det är på individnivå. Det finns dessutom stamträd på alla vargar som det har tagits ett DNA på i Sverige. När det gäller just varg så vill man gärna veta vilken individ, familjegrupp eller revir den tillhör.

– Det är helt makalöst att vi har en sådan koll på vargpopulationen. Vi kan se att på den här individen har det aldrig tagits ett DNA, men vi kan samtidigt se vilka föräldrarna den har och vilket revir. Vargen lever oftast i par eller i flock och då är det bra för oss att veta vilket djur som har varit i farten.

Källa: vlt.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn