Hund satt fast i gryt under 37 timmar

OBS hunden på bilden har inget samband med texten

Åttaåriga Foxterriern Alva som är en erfaren jakthund gav sig ner i ett gryt efter en grävling på order av sin husse Marcus vid femtiden på lördagseftermiddagen. Men när hon inte kommit ut efter flera timmar blev husse orolig och ringde upp sin sambo, som befann sig på familjens landställe.

– Jag hörde på honom att han lät besvärad och tyckte det var jobbigt så jag började också bli orolig, säger Helena Parkeborn.

På kvällen kom Helena ut till sambon Marcus som satt ute i skogen hemma i Liden, som ligger i Sundsvall. Där satt de större delen av natten, utan att få se en skymt av Alva.

Paret ringde till till räddningstjänsten tre gånger men de ville inte hjälpa till så länge inget livstecken syntes till.

– Vi blev väldigt ledsna och besvikna över det svaret men vi försökte ändå hoppas och gå in med inställningen att hon lever, och bara få ut henne, oavsett om hon lever eller inte, berättar Helena.

Helena och Marcus bestämde sig för att ta saken i egna händer så då det ljusnade igen började de att gräva för hand. De fick hjälp av några vänner.

När de kommit tolv meter ner i jorden gav rörelsemätaren utslag så Alva tycktes trots allt vara vid liv. Men att fortsätta gräva för hand skulle bli allt för farligt med tanke på rasrisken.

Vid det här laget hade både Marcus och Helenas mammor dragit i gång ett smärre räddningsuppbåd på Facebook varpå paret fick låna lövblåsar, motorsågar och jordborrar. Människor bidrog med både händer och tid.

Till slut kom en grävmaskin till undsättning och under valnattens beckmörker arbetade grävmaskinisten outtröttligt. Två av Marcus vänner hade rest från Stockholm för att frigöra vägen åt maskinen och ytterligare fyra från trakten hjälpte till.

Helena hade tagit en paus för att få några timmars välbehövlig sömn när hon nåddes av ett efterlängtat samtal i gryningen. Och då hade Alva varit borta i 37 timmar.

– Alva är ute nu och hon står här och äter leverpastej. Hon var så glad att se mig så det blev glädjetårar. Och det har det varit flera gånger de här dagarna på grund av att vi fått så otroligt mycket hjälp och stöd från alla runt omkring, ler Helena Parkeborn.

Källa: aftonbladet