Hundar utbildas i eftersläckningsarbete

Malin Kyllesjö har lärt sin korthåriga vorsteh Ripa att markera glödbränder i marken och nu utbildar hon fler hundar i att hjälpa till på eftersläckningsarbeten vid skogsbränder. – Målet är att vi får ekipage som täcker hela landet. Det vore kanon om det fanns hundar i alla län, säger hon.

Efter de enorma skogsbränderna i sommar väntar ett omfattande eftersläckningsarbete. Med sin nya kurs som utbildar hundar för skogsbrandssök hoppas Malin kunna underlätta arbetet med att hitta glödhärdar nere i marken.

– Det här är väldigt nytt. Det finns inte någon annan stans i världen, inte vad vi har sett när vi letat i alla fall, säger hon. Idén föddes förra året då Malin arbetade administrativt med ett eftersläckningsarbete. – Vi vet att det går att leta olika preparat, som narkotika och sprängämnen eftersom hundarna är fantastiskt duktiga med sin nos. Men helt säkra att det skulle funka med glöder kunde vi inte vara. Bränd mark luktar mycket och att hitta en glöd som ligger nere i marken är svårt. Men nu har vi konstaterat att det funkar.

Malin har arbetat med hundar i 30 år, hon utbildar främst jakthundar på gården i Aneby i Småland och begav sig ut i bränd mark med 4-åriga Ripa. – Vi har tränat jättemycket sök och markering där blixten har slagit ner och det har brunnit och hon markerade på exakt rätt ställe varje gång, vilket vi kontrollerade med värmekamera, säger Malin.

Utbildningen pågår just nu med sex ekipage, som ska ut och samträna innan de kan certifieras.

Nästa utbildningstillfälle har hittills 27 ekipage som anmält sig. Och detta utan att Malin har gjort reklam. Radio P4 Gävleborg har däremot rapporterat om den unika utbildningen. – Det är jätteroligt. Jag tror att vi fick in två nya anmälningar efter det.

Men hundarna är ännu inte färdigutbildade, och Malin har i nuläget fått tacka nej till att arbeta vid en eftersläckning. – Självklart vill vi hjälpa till på riktigt, men just nu måste vi träna innan vi har en kvalitetsstämpel. Vi vill inte skicka ut hundar som inte är klara. Förhoppningsvis är vi klara till hösten, säger Malin.

Källa: Expressen