I Norge pågår vargjakten för fullt samtidigt som Sverige stoppat all vargjakt

varg

Den svenska vargjakten har stoppats i vinter eftersom stammen anses vara för liten för jakt. Men på andra sidan riksgränsen i Norge pågår vargjakten för fullt. Vinterns inventering visade att vargstammen krympt till 305 djur. Därför har Naturvårdsverket beslutat att ställa in vargjakten i Sverige medans de norska jägarna fick klartecken för jakt på sin sida riksgränsen.  Den norska vargstammen är bara en tredjedel så stor som den svenska. Dessutom är målet för vargbeståndet satt betydligt lägre i vårt grannland.

Mellan 40 och 60 vargar ska få finnas i Norge medan Sverige har satt ett mål på 300 djur. Maximalt 26 vargar får skjutas utanför den så kallade vargzonen i Norge och efter nyår kan tre hela flockar tas bort inne i zonen.

– Man känner sig både besviken och uppgiven. Det är ingen av oss som vill utrota vargen, men vi måste få begränsa koncentrationen,säger Tomas Fröman, jägare i Likenäs i norra Klarälvdalen till SVT.

– Det påverkar hela samhället att bo och leva med närgångna vargar. Det är väldigt viktigt att vi får ta bort några av dem, menar Torbjörn Lysfoss i norska Trysil.

Miljöorganisationerna i Norge är dock mycket kritiska så de har överklagat för att stoppa jakten inne i vargzonen i sista stund. Enligt Arnodd Håpnes på den norska Naturskyddsföreningen hotar vinterns jakt inte bara den norska, utan även den svenska vargstammen.

– När vi skjuter så många vargar blir det mycket färre djur som går fram och tillbaka över gränsen varför det blir ett hot mot den genetiska variationen och ett kritiskt hot motstammen i båda länderna.M

– I Norge styr vi efter beslut i Stortinget och efter Bernkonventionen. Sverige styr efter EU:s habitatdirektiv och har en vargpolitik som är mer styrd av EU, medan Norge har en friare roll, säger statsvetare Atle Hamar.

Fakta

2004 beslutade det norska Stortinget att inrätta en vargzon. Vargzonen är det enda område i Norge där vargflockar med valpar är tillåtna. Zonen utgör cirka fem procent av hela Norges yta. Vargar som vandrar ut ur zonen fälls varje år i licensjakt. Zonförvaltningen motiveras med att jordbruket måste skyddas så att djuren kan ströva fritt på bete.

källa: svt.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn