Jägare frikänd från jaktbrott på hjort

hjort
OBS bilden är en arkivbild och har inget som helst samband med djuren i texten.

En jägare sköt en hjort på otillåten tid vilket han erkänt. Ändå väljer tingsrätten att fria jägaren från misstankarna om jaktbrott som han stått åtalad för. Händelsen utspelade sig i en kranskommun till Umeå i början av september förra året. Under den perioden fick jakt endast avse hind och kalv.

Jägaren berättade i förhör att han i gryningsljuset, ungefär en halvtimme innan soluppgång, såg ett kronvilt från sitt jakttorn och att han tittade på djuret i en eller två minuter genom sitt kikarsikte innan han sköt det på cirka 80–90 meters håll. Först då han kom fram till det döda djuret såg han att det var en spetshjort. Efter misstaget tog jägaren kontakt med jaktledaren i jaktlaget och tillsammans kontaktade de ordförande i kronhjortsskötselområdet.

Enligt såväl jägaren och jaktledaren har spetshjorten liknande färg och form som hindar och just den här hjorten hade ungefär lika långa öron som horn. Detta gjorde att hornen skymdes bakom öronen då hjorten stod med profilen mot jägaren därför har jägaren motsatt sig att bli dömd för brott. Detta eftersom han inte anser att han varit oaktsam.

Ordförande i kronhjortsskötselområdet, som såg hjorten efter att den var slaktad, tycker dock att hornen var nästan dubbelt så långa som öronen och att jägaren därför borde ha sett dem. Han fick dessutom uppfattningen att jägaren hade skjutit hjorten när den kom springandes.

Tingsrätten anser att båda vittnenas berättelser har framstått som trovärdiga men att åklagaren inte har lyckats styrka att jägaren skjutit kronhjorten när den kommit springandes. Tingsrätten anser att jägarens misstag inte är att anse som oaktsamt i den mening som avses i jaktlagen och därför frikänns jägaren från misstankarna om jaktbrott.

Källa: vk.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn