Jägare och bönder räddade livet på älg i Blekinge

alg

En älg lyckades snubbla så illa att den fastnade i ett dike och där låg den och allt såg mörkt ut men då dök några bönder och jägare dök upp och kunde tillsammans ordna ett lyckligt slut på historien.

Dramat i Blekinge inträffade runt lunchtid på torsdagen. Två lantbrukare som höll på att sätta upp stängsel vid kyrkan i Hällaryd, strax utanför Karlshamn upptäckte en älg som fastnat i ett dike. Några jägare kallades till platsen men i stället för att avliva älgen valde de att rädda livet på djuret.

– Den låg stilla och såg på oss med stora ögon. Vad hade den att förlora, tänkte vi. Det är bättre att vi försöker rädda den. Vi förstod inte riktigt hur det var med den men sa att vi borde ge den en chans. Det var ganska självklart, säger Jan Elmeklo, som var en av de jägarna som hjälpte älgen.

Lantbrukarna som hittade älgen hade en traktor som de använt för att stängsla och med hjälp av den fick de upp älgen från diket. – De var ju lantbrukare och hade lyft upp kor förr så vi var ganska överens om hur vi skulle agera. Så de tog en släng runt älgen och drog, med hjälp av traktorn, uppåt och bakåt så sa det slurp och så var älgen uppe, säger Jan Elmeklo.
När älgen kom upp låg den till helt stilla. Jan och lantbrukarna trodde då att den var död.– Den låg med bakbenen rakt uppåt och rörde sig inte. Då tänkte vi: “Han har legat för länge.” Men det dröjde bara några minuter sen rörde älgen på sig. Till en början var älgen skakig efter händelsen men den återhämtade sig snabbt och sprang ut i naturen igen.

– Den var lite vimmelkantig först. Försökte röra på benen och gjorde väl ett misslyckat försök att ta sig upp. Sen gick han några meter och tittade på oss. Han såg faktiskt lite tacksam ut innan den försvann ut, berättar Jan Elmeklo. Trots att han var med och räddade älgen ser han sig inte som någon hjälte. – Lantbrukarna är de riktiga hjältarna för det var de som fann älgen. Det kändes jättetrevligt. Vi jägare är ju riktiga djurvänner och vill inte att djuren ska lida, säger Jan Elmeklo.

Källa: Expressen.se