Jägare skjuter fram älgjaktspremiär

alg

I Ydre kommun, i Östergötlands län, har flera jaktlag bestämt sig för att senarelägga älgjaktspremiären minst en vecka. Anledningen är en förhoppning om fler och större älgkalvar om älgarna får lugn och ro under brunsten.– För mig själv är det inget större problem och det kan vara intressant att testa på så får man se vad ett eventuellt resultat blir, säger jägare Anders Stensson, som är ordförande i Västra Ryds älgskötselområde och sitter även med i Ydre älgförvaltningsområde.

Flera jaktlag i södra Sverige har under de senaste åren senarelagt första jaktdagen under älgjaktsperioden. Detta påverkar dock inte själva jakttiden som fastställts av regeringen.  I Ydre rekommenderar man dessutom att man inte tränar sina jakthundar under väntetiden eftersom det då det ska vara lugnt i skogen. – Älgarnas parningstid har ju inte förflyttas, säger Anders Stensson.

I mitten av november ska Ydres jägare samlas för att diskutera aktuell status på älgstammen lokalt. Då har de tryckt på att jägarna ska komma in med älgobservationer och att man då är noga med vikterna på djuren.

Källa: sverigesradio.se