Jägarexamen på engelska

jagarexamen

Snart kan även icke-svensktalande ta jägarexamen i Sverige för i slutet av sommaren startar nämligen en jaktkurs på engelska. – Jakten och naturen är en stor del av livet i Sverige, säger Mattias Wahle som är jaktansvarig på Studiefrämjandet som ordnar kursen i samarbete med Svenska jägareförbundet.

-Inom jakten är den sociala biten också viktig eftersom man träffar väldigt många människor inom jakten som man normalt sett kanske inte skulle träffa. och de kommer ifrån alla möjliga samhällsskikt och bakgrunder, fortsätter Mattias Wahle. Kursen innefattar såväl teori som praktik och det har det tagits fram studiematerial på engelska. När det blir dags för teoretiskt prov kommer Matthias Wahle även att läsa upp frågorna på engelska.

– Man kommer att diskutera igenom vad det innebär att vara jägare och potentiellt sett äga vapen, och vad som gäller med ansvar och säkerhet och alla de där bitarna, säger Mattias Wahle. Det har funnits stor efterfrågan på jaktkurser på engelska enligt Mattias Wahle. Deltagarna på denna kursen kommer från Sydafrika, Storbritannien, USA, Indien och Belgien.

Kursen kommer att hållas i Göteborg och Michael Jones är en av de som anmält sig. – Jag har alltid varit intresserad av jakt och det är en populär sport i Sydafrika, säger Michael Jones som kommer från Johannesburg och i dag bor utanför Trollhättan. Han ser en jägarexamen som en väg in i det svenska samhället.

– Det är viktigt för att bli integrerad i samhället och dessutom lär jag mig svenska. Jag vill gärna gå med i ett jaktlag i framtiden. Rent säkerhetsmässigt känns det bäst att lära sig alla regler på modersmålet först, säger han, men han förväntar sig inte att de han jagar med sedan ska tala engelska. – Om jag kan gå med i ett jaktlag så förväntar sig deltagarna att jag talar lite svenska. Jag kan inte kräva att alla pratar engelska med mig. Jag bor ju i Sverige, det här är mitt hem. Jag måste tala svenska, säger Michael Jones.

Källa: Sveriges Radio P1