Jaktträning med hund förbjuds i augusti av länsstyrelsen i Skåne

alg

Länsstyrelsen i Skåne har gått ut med ett förbud mot älgjakt och jaktträning med hund under hela augusti. Älgarna och deras kalvar är redan i mycket dåligt skick på grund av värmen, och därför vill myndigheten förhindra ytterligare stress.

Jakten på älg börjar inte förrän i oktober men från och med den 21 augusti får man vanligtvis lov att jaktträna med sin hund så det är den träningen som nu förbjuds i Skåne.

Älgen är mycket känslig för höga temperaturer och blir stressad redan vid 15 grader. Så om man jakttränar med hund i värmen blir det ännu värre för dem, enligt Nils Carlsson på länsstyrelsen i Skåne.

Lösa hundar under jaktträning kan förfölja och hetsa älgen vilket orsakar stor stress hos det vilda djuret. Därför inför länsstyrelsen i Skåne ett förbud mot att jaga och jaktträna älg med hund under hela augusti.

– Det är bättre att låta dem få lugn och ro nu och tills den sista augusti hoppas vi att väder och vind har förändrats. Och att det har kommit regn samt att djuren har hunnit hämta sig. Men om det fortfarande är extremt varmt och torrt får man ompröva beslutet, säger Nils Carlsson.

Detta förbud gäller all användning av hund vid jakt eller jaktträning efter älg och vildsvin i Skåne från första till sista augusti.

Källa: hd.e