Klarna säger upp avtal med jaktbutiker

vapen

Betalningsföretaget Klarna säger upp avtalet för kortbetalning med företag som säljer jaktvapen eftersom de anser att försäljningen bryter mot Klarnas besked om etiska riktlinjer. – Detta förfarande innebär att jägare med jaktvapen jämförs med kriminella med vapen, menar säljaren Johan Wiklund i butiken Fritid och vildmark. De sexton anställda vid företaget Fritid och vildmarksliv i Piteå är upprörda efter Klarnas agerande för några dagar sedan. Avtalet om kortbetalning online sades då upp med omedelbar verkan. Säljaren Johan Wiklund skrev om sin frustration på sociala medier och fick många reaktioner. – Det jag reagerar starkast på är att jag som jägare med vapen ska sättas i samma fack som kriminella med vapen och omnämnas som oetisk. Jag och Klarna har väldigt olika syn på vad som är etiskt rätt och fel, säger Johan Wiklund.

Så här lyder uppsägning av avtalet som Klarnas riskavdelning skickat: ”Det har kommit till vår kännedom att företaget bedriver försäljning som strider mot våra etiska riktlinjer. Företaget uppfyller därmed inte längre villkoren i avtalet med Klarna Bank. Som ett resultat av detta har era möjligheter att administrera ordrar i Klarna online upphört.” Johan Wiklund är besviken över betalningsjättens beslut eftersom han menar att webbhandeln fungerat bra.

– Förklaringen vi har fått är att de inte vill inte förknippas med vapen och att de har samarbetspartners som inte tillåter det. Men Klarna borde göra skillnad på lagliga och olagliga vapen. Jag kan se mycket i världen som är mer oetiskt än att vi säljer jaktvapen.  Detta eftersom det kräver en jaktutbildning samt att man måste få godkänt av polisen för att få licens, säger Johan Wiklund och fortsätter: – Nu letar vi andra alternativ för betallösningar för vår onlineförsäljning.

Klarnas representant Johan Gustafsson vill inte kommentera detaljer i enskilda fall. Men han anser att det är olyckligt att det i brevet till handlaren refereras till ”etiska riktlinjer” eftersom han menar att Klarna inte har något principiellt emot försäljning av jaktvapen.

Klarna erbjuder i dag tre betallösningar: delbetalning, faktura och kortbetalning. – Vi har underleverantörer inom en av dessa lösningar, kortbetalningen, med strikta policys mot vapenförsäljning och det måste vi naturligtvis respektera och förhålla oss till, menar Johan Gustafsson. Detta innebär i praktiken ett nej till kortbetalningar för de aktuella butikerna. – Dock hindrar det inte oss ifrån att erbjuda våra två andra betalningslösningar, delbetalning och faktura, till butiker som säljer jaktvapen, säger han.

Källa: svt.se