Kriminellt umgänge stoppar ung man att få vapenlicens

vapen

Landskronabon, en man i 20-årsåldern, hade tagit jägarexamen, klarat av alla skjutprov, fått jakttillstånd och dessutom deltagit på så kallad uppsiktsjakt och varit ansvarsfull. Han finns heller inte i belastnings- eller misstankeregistret och har en anställning. Han har ett stort jaktintresse ansökte därför om licens för ett halvautomatiskt hagelgevär men då blev det helstopp. Polismyndigheten, som är den som utfärdar tillstånd att ha skjutvapen, godkände inte hans ansökan.

Myndigheten motiverade avslaget med att mannen ”förekommer i underrättelser och polisiära iakttagelser”. Han hade enligt polisen kontakter med grovt kriminella personer i Landskrona. Därför ansågs han inte vara lämplig att ha vapen då dessa skulle kunna hamna i orätta händer och missbrukas, enligt polisen. Landskronabon överklagade då beslutet till förvaltningsrätten.

Mannen förklarade att han visserligen bodde i ett område med många kriminella men umgicks inte med dem. Det bet dock inte på domstolen. Den gjorde i och för sig bedömningen att mannen uppfyller de formella kraven men menar också att hans umgänge med kriminella är betydligt mer allvarligt än vad han själv medgett. Och vid en sammanvägning kom förvaltningsrätten fram till att han inte uppfyller kraven för att få vapentillstånd.

Landskronabon överklagade igen, denna gången till kammarrätten. För att visa att han tar sin ansökan om vapentillstånd på allvar flyttade han till ett samhälle utanför Landskrona. Det hjälper inte och kammarrättens domslut är att överklagandet ska avslås. Något vapentillstånd blir det alltså inte.

Källa: Helsingborgs Dagblad