Lodjur tog rådjursbock på Mats åker

lodjur

Det var första gången han såg ett vilt lodjur i verkligheten. -Men det blev under lite märkliga förhållanden, säger Mats Wilhelmsen som fick bevittna en rådjusbocks kamp mot ett lodjur från badrumsfönstret.

Mats Wilhelmsen gillar naturen och de vilda djuren. Från köksfönstret i Skäckarp har han sett såväl räv, rådjur, mård, ekorre, grävling, sork, älgar och harar.

– Plötsligt stod det en råbock på min mark. Då jag ville se den bättre tog jag kikaren och begav mig till badrummet. Det fönster går att öppna tystare och man ser bättre därifrån.

Väl framme vid badrumsfönstret gjorde han en ny upptäckt. Nu låg bocken på marken och ovanför stod ett lodjur med gapet runt bockens hals. – Han hade precis tagit det. Jag såg inte själva attacken men när bocken gjorde sina sista ryck. – Annars brukar de ju dra undan sitt byte en bit för att äta det i fred. Denna var antagligen så hungrig att den började att äta på bytet direkt, säger Mats.

– Det var en speciell upplevelse och en stund senare kom räven fram, han hade troligtvis fått vittring på mat. Men jag aldrig såg aldrig om de möttes. Mats berättar vidare att han hört att rävar brukar följa lodjur, de vet att de kan innebära mat.

– Jag ringde till Rune Håkansson, viltprovtagare Kronoberg som har registrerat djuret. Mats håller det inte för troligt att få se lodjuret där igen, men man vet ju aldrig. – Detta var första gången jag såg ett lodjur i vilt tillstånd. Nu fattas bara varg och björn, säger Mats.

Källa: smalanningen.se