Lodjursjakt i Västra Götalands län under 2019

lodjur

Nu har Länsstyrelsen i Västra Götalands län bestämt att  det blir jakt på lodjur 2019 och ungefär 10 procent av lodjuren i länet ska bort.

-Förra året dödades ungefär 80 får av lodjur i Västra Götaland och  till skillnad från varg så är det svårare för djurägarna att skydda sina får från lodjur, eftersom de är kattdjur och därför kan hoppa väldigt högt. Exempelvis över stängsel som kan hålla vargar utanför tamdjurshägn, säger, Anita Bergstedt, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Enligt Anita Bergstedt är det stor efterfrågan på att få jaga lodjur och att lodjursjakten ställdes in i år. Men nu är det klart att det godkänns jakt under 2019.

Genom att räkna lodjursfamiljer har man kommit fram till att det finns ett 60-tal lodjur i länet och sju stycken kommer att få skjutas i nästa års licensjakt.

– Det handlar om en fördelning över tre olika områden. Tre får skjutas i tre kommuner i Dalsland, tre stycken i fem kommuner i Sjuhärad och en i kommunerna i östra Skaraborg, säger Anita Bergstedt.

– Men antalet lodjursfamiljer får inte understiga sju familjegrupper och nu ligger det på 11,5 i Västra Götaland, säger hon.

-Det man måste se till är att lodjuren fortsätter att kunna få nya kullar, så att stammen inte försvinner. Det finns inte jättemånga lodjur men de har en gynnsam bevarandestatus, säger Anita Bergstedt.

Källa:gp.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn