Många jakthundar är för överviktiga för att vara med vid jakt

World Obesity Day infaller den 11 oktober och fodertillverkaren Royal Canin vill uppmärksamma att även sällskapsdjur drabbas av övervikt. Inte minst därför att närmare 50% av Sveriges hundar är drabbade. Så nu lanserar företaget konceptet Viktminskningsklinik tillsammans med veterinärer runt om i landet. Den allra första Viktminskningskliniken finns hos Fjällveterinären i Strömsund.

World Obesity Day har kommit till för att uppmärksamma om behovet av forskning och behandling av övervikt på humansidan. Fodertillverkaren Royal Canin anser att problemet är minst lika stort och allvarligt bland våra hundar. ”Hälsobarometern” genomfördes av företaget 2017 och påvisade att närmare hälften av Sveriges alla hundar är överviktiga.

För cirka tjugo år sedan lanserade företaget sitt första bantningsfoder för hundar. Sedan dess har det hänt mycket och den senaste versionen av viktminskningsfoder går under namnet ”Satiety”, som betyder mättnad. Nu tar man alltså ett steg längre och lanserar Sveriges första viktminskningsklinik för hundar.

– Allt vi gör på Royal Canin grundar sig i forskning. Det koncept vi nu tagit fram innebär att klinikerna bland annat får ta del av ett viktminskningsprogram som både veterinär och djurägare kan följa upp. Tillsammans sätter veterinären och djurägaren upp mål. Sedan räknar programmet ut hur mycket hunden bör äta för att få en lagom viktnedgång per vecka, berättar Åsa Dufva, husdjursagronom och vetenskaplig kommunikatör hos Royal Canin. Åsa berättar vidare att artrit, diabetes, urinsten och kroniska inflammationer bara är några av exemplen på sjukdomar som en överviktig hund löper större risk att drabbas av.

Louise Johansson, som är djurvårdare hos Fjällveterinären i Strömsund, menar att hundar inom alla användningsområden drabbas. – Vi har en hel del jakthundar hos oss på grund av vårt läge och vi ser att även de drabbas av övervikt. Det belastar hunden väldigt mycket om man börjar jaga med den när den väger för mycket, säger Louise Johansson.

-Att själv ta itu med viktminskningen är inte helt enkelt. Djurägaren behöver ofta stöttning för att veta var han eller hon ska börja. Det är ett känsligt ämne att prata om. Man tänker helt enkelt inte på vad man matar sin hund med. Det kan vara godbitar från matbordet eller allt för energitätt godis vid träning. Det handlar ofta om okunskap och det försöker vi hjälpa djurägaren med, förklarar Louise.

Hos Fjällveterinären i Strömsund är inriktningen friskvård och sjukvård. Och för de djurägare som har svårt att stå emot en hungrig blick har Louise ett tips.  – Ta en promenad eller aktivera djuret istället för att ge den en godbit, det är mycket bättre, råder Louise.

Källa: My Newsdesk