Marcus tvingades avliva flera vildsvin efter en smitolycka

vildsvin

En joggare hörde av sig till jägaren Marcus Josefsson under måndagsförmiddagen och berättade att hon hade joggat förbi ett vildsvin som satt ensam på en åker i Gnesta som såg ut att må dåligt. Och då Marcus kom dit kunde han snabbt konstatera att svinet var förlamat i bakdelen varpå han avlivade henne omgående. Suggans spenar bar fortfarande spår efter kultingarnas di så Marcus började söka i området eftersom han genast anade oråd.

– Då jag kom upp på vägen såg jag att det var mycket blod och att det låg tarmar på vägen. Den här suggan hade inga ytliga skador, så jag började titta runt lite. I diket såg jag att det låg en svart gris till som också levde, men som jag fick avsluta lidandet för, berättar Marcus.

Men de makabra upptäckterna tog inte slut där för bredvid den andra suggan låg två döda kultingar, och på andra sidan diket ytterligare tre ungar. Marcus kontaktade därefter polisen och de skickade ut en eftersöksjägare som hittade ytterligare en död kulting.
Totalt åtta djur – sex kultingar och två vuxna vildsvin fick sätta livet till och Marcus är upprörd över att djuren tvingats lida i onödan. – Det är inte roligt att de ska ligga skadade och vi vet ju inte när de blev påkörda. Vi kom ju dit ganska sent och det var ju tack vare joggaren som fick syn på dem. Vi vet ju inte alls hur länge de här suggorna har behövt lida.

Den som kör på vilt är enligt lag tvungen att anmäla det till polisen även om man själv inte kan se några skador på djuret. Marcus Josefsson känner en vrede gentemot den som troligtvis kört på vildsvinen, och uppmanar alla som råkar ut för en viltolycka att anmäla. – Man blir så förbannad över att ingen har rapporterat att de har kört på dem. Viltolyckor är sådant som händer. Men man ska alltid ringa polisen så att det kan komma ut en eftersöksjägare så snabbt som möjligt och avsluta lidandet för djuren, säger Marcus Josefsson.

Källa: Aftonbladet

Så säger lagen
Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret du sammanstött med inte är synbart skadat.

Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart och kan ge böter.

Källa: Polisen