Mindre blod och färre döda djur i skandinaviska jakttidningar

rav

Finlands första internationella konferens om djurens intelligens och känslovärld hölls mellan 7 – 9 augusti vid Åbo universitet. Programmet var fullspäckat med workshops och föreläsningar om de flesta aspekterna inom djurvälfärd. Evenemanget gick under namnet (Un)Common Worlds och samlade cirka 260 forskare och experter inom området djur och deras intelligens och välmående. En av dem var Erica von Essen som jobbar som postdoktoral forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon forskar om hur porträtteringen av djur och jaktetiken ser ut och har förändrats genom tiderna.  – Jag ser hur vi visar upp djur och vilt i sociala medier, på olika bilder och i tidningar. Det är en stor skillnad mellan hur vi visar upp djuren under jakten i Sverige och till exempel USA, säger von Essen.

I Skandinavien är man enligt von Essen mån om hur man representerar djur i medier. Man frågar sig om det är för mycket blod i bilden, eller om jägaren ser för dominerande ut genom att till exempel sitta på jaktbytet. Dels kan det säga att jägarna i Norden har en hög jaktetik och är måna om djurens rättigheter men det kan också vara en självbevarelsedrift. Att jägarna vet att de är väldigt påpassade i media nuförtiden, säger hon.

En incident som senast väckte upp det här medvetandet var mediestormen kring en tandläkare i USA som sköt en omtyckt och välkänd lejonhane med pil och båge i Zimbabwe. Efter 11 timmars spårning lyckades man hitta det skadskjutna lejonet och kunde ge det dödande skottet. Tandläkaren poserade leende med det döda lejonet och bilderna och historien skapade en sällan tidigare skådad mediestorm.

– Efter det här ifrågasatte man jägaren och vad det är för slags bilder han lägger ut. Det blev större än själva händelsen och den svenska jägarkåren uppmärksammade detta och tänkte till kring vad det var för bilder man lägger ut, säger von Essen. Enligt Erica von Essen ingår det mycket teknik som fordon och specifika vapen i de amerikanska jaktbilderna medan man i Sverige föredrar mer naturtrogna bilder.

– De tidningar som säljer mest har gång haft någon ståtlig älg eller fjällräv i närbild på omslaget, inte långt ifrån bilderna i National Geographic. Man har testat med bilder från jaktsituationer som till exempel en and som fotades i samma ögonblick som den blev skjuten, men då fick också tidningen in mycket respons, säger von Essen. Den här trenden har kommit snabbt under de senaste åren. Det har till och med gått så långt att det har kommit intern kritik från jägarkåren om att bilderna i tidningarna kanske är för naturnära.

– Jägarkåren vill inte minimera att det faktiskt är jakt man håller på med och man funderar på att fokusera mer på processen av jakt så som kläder, termos och sånt framför själva djuren, säger hon. (Un)Common Worlds är den första internationella konferensen om djurens och människornas relation som ordnas i Finland. Att det kommer först nu tror von Essen beror på att medvetandet kring djurens välfärd är på tapeten.

– Inom flera olika inriktningar finner man samma sökande efter autenticitet. Vi känner oss lite alienerade från naturen och vill få mer spontan kontakt till det naturliga, säger hon. Samtidigt har diskussionen kring slakt och boskapsdjurens förhållanden lyfts upp i medierna allt oftare vilket också påverkar vårt medvetande och väcker frågor kring hur djuren egentligen upplever sin omgivning.

– Att konferensen äger rum just nu hänger definitivt ihop med vår syn på kött. Viltkött har faktiskt fått mer status i dag eftersom det ses som ekologiskt och som en hållbar typ av kött. Folk börjar problematisera och fråga sig hur jakten går till. Vi vill vara medvetna konsumenter i dag, det är viktigt för vår identitet, avslutar Erica von Essen.

Källa: svenska.yle.fi