Mumifierad varg hittad i Kanada

varg

En mycket välbevarad vargmumie från istiden har upptäckts i Yukon i norra Kanada. Vargen, som är en valp, dog för mer 50 000 år sedan, och har sedan dess legat frystorkad i permafrosten.

På samma plats har man även funnit en mumie av en renkalv, även den i gott skick, men bara partiellt bevarad. Liknande fynd av djur från istiden har gjorts tidigare i såväl Yukon som Alaska och nordöstra Sibirien. Men i de fallen har det rört sig om mammutar, vildhästar och bisonoxar. Detta är första gången något har hittat en vargmumie. Tidigare har man bara funnit rester efter djurens skelett.

Forskarna tänker nu analysera valpens dna för att finna ut hur den är besläktad med nutida vargar. Förhoppningen är också att få svar på hur den dog, vad den ätit samt i fall den var frisk eller sjuk.

Vargvalpen och renkalven levde i Yukon under en period då klimatet var mycket kallt och torrt. Därför har pälsen och huden bevarats, precis som muskelvävnaderna. Och huvudet och tassarna ser nästan ut som om de tillhör ett levande djur. Kombinationen av kyla och torka bidrog säkerligen till att djuren bevarades så väl efter att de dött.
Källa: aftonbladet.se