Norge fruktar invasion av svenska vildsvin

vildsvin

Dagens norska bestånd av vildsvin på cirka tusen djur kan om drygt tio år ha växt till 40 000 djur, enligt en ny rapport Därför vill nu Senterpartiet i Norge se drastiska åtgärder för att stoppa spridningen. I Norge är det en bred enighet om att vildsvin är en oönskad art och är svartlistade i vårt grannland. -Senterpartiet vill nu att man tar problemet på allvar och sätter igång en plan för att utrota vildsvinen i Norge, säger stortingspolitikern Emilie Enger Mehl.

I motsats till Sverige är vildsvin en relativt ny syn i de norska skogarna. Rapporten från Vetenskapskommittén för mat och miljö som beställts av det norska miljödirektoratet är klar med att vildsvinspopulationen med stor sannolikhet kommer att öka kraftigt och dessutom spridas över stora områden om inga åtgärder vidtas.

Det är redan tillåtet med jakt på vildsvin året runt men Senterpartiet vill nu se en tydlig plan för en mer organiserad jakt, enligt Emilie Enger Mehl. – Vildsvin sprider sig väldigt fort och det är därför vi menar att man måste få kontroll över bestånden och inte låta det vara upp till mer sporadisk jakt, menar hon.

Men alla norrmän är inte motståndare till en etablering av vildsvin i Norge. Många jägare välkomnar den växande vildsvinspopulationen. Espen Søilen är generalsekreterare för Norges jägar- och fiskeriförbund och säger att Senterpartiets utspel om att utrota stammen är orealistiskt.

– Det behöver de nog tänka igenom detta för det kommer ju hela tiden nya vildsvin från Sverige och vi har inte någon trolleriformel som kan utrota vildsvin och hålla Norge fritt från dem, säger Espen Søilen. – Vildsvin är ju ett historiskt vilt också i Norge så vi önskar dem välkomna tillbaks, säger Espen Søilen, generalsekreterare för Norges jägar- och fiskeriförbund.

källa: sverigesradio.se