Nu ska lodjuret jagas – igen

lodjur

Länsstyrelsen har nu tagit nytt beslut om skyddsjakt på det lodjur som angriper tamboskap då tidigare skyddsjakter inte gett resultat. Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på lodjuret flera gånger, nu har ännu ett nytt beslut tagits. Beslutet togs i början av månaden och gäller fram till den åttonde oktober.

Området där lodjuret rör sig i ligger i delar av Jönköping, Mullsjö och Habo kommuner. Det handlar om ett område som sträcker sig från Utvängstorp mot Bottnaryd i Jönköping och Källekulla i Habo.

En jaktledare ska utse de personer som får jaga med stöd av beslutet. Anledningen till skyddsjakten är flera lodjursangrepp mot tamdjur i Mullsjö och Habo. Sedan den första augusti förra året har elva lodjursangrepp på får inträffat i kommunerna och i angränsande delar av Västra Götaland har åtta angrepp inträffat under samma tidsperiod.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att samtliga angrepp troligtvis har gjorts av ett och samma lodjur, som verkar mer benägen att angripa tamdjur än vad som är normalt.

Källa: jp.se