Nya källor pekar ut fler misstänkta i jaktbrottshärvan

varg

Utredningen i den uppmärksammade jaktbrottshärvan i Västmanland väntas växa ännu mer. Den senaste tiden har flera nya källor hört av sig till utredarna. Det visar uppgifter i utredningen som Ekot tagit del av.

Under förra veckan häktades fem män vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för olika typer av jaktbrott. Åklagarsidan menar att männen bland annat skjutit varg och lodjur illegalt. Bland misstankarna finns även att vargar som dödats ska ha eldats upp i en ugn på ett sågverk i en ort i Västmanland.

Det finns även misstankar om att gift ska ha lagts ut i skogen för att döda vargar. Brotten lär ha ägt rum mellan januari 2014 och slutet av oktober i år. Två av de häktade har släppts dock kvarstår misstankarna. En av de som sitter kvar i häktet är en känd industriledare som är en flitig debattör i den infekterade vargfrågan. Men hans advokat Sven Severin uppger för Ekot att mannen förnekar brott.

För några dagar sedan uppgavs det i flera medier att utredarna fått tips om den här jaktbrottshärvan genom en hemlig källa. Källan ska ha kommit med uppgifter om vad som pågick vilket ledde till att ärendet nu utreds av 15 poliser på Nationella Operativa Avdelningen, Noa.

Men under de senaste dagarna har det dykt upp nya uppgiftslämnare till utredningen. Ända sedan fallet blev medialt uppmärksammat har det tillkommit nya källor vilka har kommit in med nya uppgifter. Vilken information de lämnat är hemligt, men enligt uppgifter till Ekot har några av tipsen bedömts som intressanta för den fortsatta förundersökningen.

Åklagaren Lars Magnusson säger att utredningen i och med de nya uppgifterna kan komma att växa. – En del av uppgifter är klart värda att gå vidare med medan en del andra är inte så värdefulla, säger Lars Magnusson. Hur många fler personer som kan komma att misstänkas i utredningen i och med de nya uppgifterna från källorna vill åklagaren inte gå in på. Inte heller vill han säga om nya gripanden är på gång.

Utredare beslagtog mobiltelefoner, datorer och läsplattor från de nu häktade personerna. Och dessa undersöks nu i jakten på bevis. Till exempel bilder, meddelanden, e-post eller andra spår. Vad de undersökningarna ger blir förmodligen klart inom kort, uppger Lars Magnusson.

Dessutom väntar man på resultatet av undersökningen från den aska som omhändertogs i en brännugn där man misstänker att illegalt skjuten varg har kremerats. Svar på proverna väntas någon gång under de närmaste dagarna.

Källa: sverigesradio.se