Öknaskolans elever engagerar sig för funktionshindrade och arrangerar “Jakt för alla”

jakt

Öknaskolans elever arrangerar jakten “Jakt för alla” sedan flera år tillbaka. De gör det för att ge möjlighet för människor med funktionsnedsättningar att komma ut och jaga i de sörmländska skogarna. Jakten arrangeras varje år av två elever. Och i år var det Carl Bäckman och Ronja Colldéns tur. De kan sedan tillgodoräkna sig arrangemanget som gymnasiearbete. De två eleverna agerar även jaktledare under de två dagarna.

– Det är roligt för det känns verkligen att man gör något viktigt eftersom alla människor inte har samma förutsättningar att komma ut på jakt, menar Ronja Colldén och Carl Bäckman håller med. Rikard Södergren är en av deltagarna och tillika initiativtagare till projektet “Jakt för alla”. Han arbetade tidigare som jaktvårdskonsulent men i mitten på 90-talet fick han diagnosen MS. Och efter han levt ett liv fyllt av jakt och naturliv ville han inte sluta med det, istället kom andra funderingar.

– Fast jag jobbat med jakt så insåg jag inte att man gjort väldigt lite för människor med funktionsnedsättning inom jakten förrän jag fick min diagnos. Så började jag jobba med det då, berättar han. En av de första sakerna Rikard tog tag i var att arbeta för att få tillstånd att jaga från fyrhjuling. Idag är det nämligen inte lagligt att jaga från motorfordon i Sverige numera kan man dock söka dispens via länsstyrelsen.

Kenneth Schulze, lärare på Öknaskolan, hjälper till med logistisk och stöd under dagen. Han tycker att det är bra att eleverna får möjlighet att arbeta med större projekt. – Man riktigt ser hur de växer när de får ta ansvar, säger han.

Källa: sn.se