På lördag börjar älgjakten och jakttiderna på hjortdjur har förlängts

alg

Den andra lördagen i oktober börjar den egentliga jakten på älg i Finland. På flera ställen finns det fler jaktlicenser än det fanns i fjol. Och på lördag inleds den andra jaktperioden efter brunstfredningen av älg i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski. I resten av landet tillåts förutom vaktjakt även hund- och drevjakt meddelar Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Jämfört med i fjol har antalet jaktlicenser stigit på både älg och vitsvanshjort. Inför höstens och vinterns jakter finns det 54 653 jaktlicenser för älg och 44 300 jaktlicenser för vitsvanshjort. Med en jaktlicens får man i regel fälla ett fullvuxet djur eller två kalvar. Jakttiderna på hjortdjur har förlängts så man får nu jaga älg utan hund från början av januari till och med den 15 januari och vitsvanshjort utan hund från början av februari till den 15 februari.

Från och med den sista lördagen i september har det tidigare varit tillåtet att jaga vitsvanshjort i full skala. Anledningen till den förlängda jakttiden är att man vill minska vitsvanshjortstammen som ökat i södra och sydvästra Finland de senaste åren.

– För att minska hjortkollisionerna rekommenderas att jakten på hjort prioriteras. Speciellt i början av hösten för att det mot slutet av hösten skulle vara mindre hjortar kvar i trafiken, står det vidare i pressmeddelandet från Finlands viltcentral.

källa: vasabladet.fi