Partier säger nej till varg i Motala

varg

Någon varg behöver vi inte ha inom Motala kommun, det var de flesta fullmäktigepartierna överens om när man på fredagen inledde helgens jakt- och fiskemässa i Medevi med att debattera naturvårdsfrågor.

Dock var inte alla partier representerade. Riksdagsman Johan Andersson (S) fick ensam svara för den styrande rödgröna majoriteten i Motala mot en komplett samling oppositionspartier.

Debattledare var MVT:s kommunreporter Lina Handberg, som fick styra upp politikerna så att de höll sig till diskussionen om vad man kan uträtta lokalt för djur och natur.

En diskussionsfråga var: Ska vi ha varg inom kommunen? Nej, den hör hemma längre norröver, menade samtliga partiföreträdana förutom Liberalernas Jonas Nordén. Han påpekade att kommunen inte ser likadan ut överallt. – Vargen hör inte hemma på slätbygden i de södra delarna, men väl i skogarna i norr där det finns rådjur och älg att leva av, hävdade Nordén. Ett uttalande som utlöste någon grymtande kommentar bland åhörarna.

Men hur ska man då bekämpa vargen lokalt?

Jan Arvidsson (C) och Jan Gyllenhammar (KD) förordar rätten att som djurägare själv snabbt kunna ingripa med bössan när vargen tar eller hotar tamboskap. En rätt att skydda sin egendom, ansåg de båda.

Johan Andersson däremot vill undvika situationer där rovdjur blir skjutna bara för att de råkar synas i närheten av en gård: – Skyddsjakt är en fråga för länsstyrelsen. Kommunen bör istället satsa på att förbättra kontakterna med lantbrukarna. Detta för att få snabb information om läget och samtidigt förbättra kommunikationen med länsstyrelsen så att vi även kan få snabba beslut om jakt.

Debatten handlade också om problemet med rävar i tätort. Marcus Lejonqvist (SD) menade att tilltaget att mata rovdjur i tätort måste bemötas med upplysning och för framtiden med bättre undervisning i skolan i naturlära. Ett svar som fler hakade på. Moderaternas Erik Backman passade på att meddela att hans parti varken har varg- eller rävåtgärder som punkter i det lokala valprogrammet.

Källa: corren.se