Polisen som sköt Tierpsvargen är anmäld för jaktbrott

varg

Fyra privatpersoner har anmält polisen i region Mitt till justitieombudsmannen rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Detta på grund av att polisen under gårdagen tog beslutet att avliva en varg som tagit sig in i en villaträdgård i Tierp.

”Detta bör rimligen ses som ett jaktbrott då vargen på inget vis var ett hot mot människor”, skriver en anmälare. Polisen tog detta beslut efter att de i flera timmar suttit på en villatomt bredvid det rådjur som vargen bitit. Beslutet togs med stöd av jaktlagens paragraf om skydd mot människor.

– Det här är jättetråkigt men människors liv och hälsa står över vargar, sa Daniel Wikdahl vid Uppsalapolisen till SVT Nyheter Uppsala.

Hittills är det totalt fyra personer som menar att det var fel att skjuta djuret och som anmält polisregion Mitt till Justitieombudsmannen.

En av anmälarna skriver: ”Uppenbart att beslutet stödjer sig på felaktiga grunder. Vargen som art har inte dödat människor sedan 1822. Dessutom den här vargen var inte kartlagd. Varken Polisen eller Länsstyrelsen kunde veta om den var genetiskt värdefull. Enligt de två myndigheterna gick det inte att skrämma vargen med en fyrhjuling och skott i luften men det gjordes ingen försök att söva ner vargen och flytta på den med sitt byte till en lämpligare plats. Beslutet var förhastat”.

Källa: aftonbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn