Råd om din hund skulle bli förvildad i samband med en rymning

hund

Charlotte Swanstein, hundpsykolog, instruktör, författare och flitigt anlitad i radio. I 25 år har hon hjälpt hundägare med deras hundar på olika sätt. Nu ger hon tips på hur man som hundägare ska gå tillväga om ens hund försvinner, till exempel i samband med en jakt. Under normala omständigheter är det inga problem att släppa en hund men försvinner den i samband med att den blir skrämd kan den bli förvirrad och rädd. Då kan den uppfatta matte och husse som ett hot. Och en sådan hund får du inte in genom att kalla på den.

Om du skulle drabbas av att din hund förvildas, ger Charlotte Swanstein följande tips:

Skapa en trygg plats där hunden har synts.

Ställ ut mat och vatten. En till två gånger om dagen kan man titta till skålarna. Till slut kan man förhoppningsvis börja se den i närheten, väntandes.

– En lugn och klok person bör väljas ut för att sköta detta. Gärna husse eller matte om de är rätt personer för det. Inga andra människor får vara i närheten under processen. Då hunden märker att det är samma person som kommer i ett par, tre dagar kan man börja vänta på den i närheten. Men man säger inget.

Ett klädesplagg eller filt kan med fördel lämnas på platsen. Efter varje dag kan man närma sig en liten bit i taget. Hellre i för små steg än för stora.

– Med tur så kommer den fram och lägger sig. Då ska man ha ett retrieverkoppel i fickan som man bara kan lägga över huvudet.

Uthållighet är nyckeln för att lyckas. Och om man har extrem tur kan hunden lockas tillbaka på en vecka.

– Men ofta tar det tre, fyra veckor om man gör det rätt. Och det här går bara om man lyckas skapa en trygg punkt som hunden kan acceptera.

Efteråt är det bara lugn och ro för hunden i flera dagar som gäller.

– Inga fotografer, inga nyfikna. En veterinär går bra, men det är allt. Mer hundråd hittar du på fidos.se där du även kan göra ett test för att se vilken ras som passar bäst till dig.

ursprungskälla: kristianstadbladet.se