Rådjur utan huvud hittat på badplats

radjur

Polisen i Stockholm fick in ett larm om ett rådjur utan huvud och bakdel vid Brotorpsbadet i Grödinge under lördagen. – Det ser ut att vara tjuvjakt, säger Anders Bryngelsson vid polisens regionledningscentral i Stockholm.

– Viltvårdare kallades till platsen för att ta bort djuret, fortsätter Anders Bryngelsson. Men Janne Andersson, som ansvarar för eftersök av skadat vilt i Botkyrka kommun, som kom dit för att plocka bort det döda djuret berättar att rådjuret var i så dåligt skick att han inte kunde ta in det i sin bil.

– Om inte gata- och parkavdelningen tar bort det inom kort kommer nog naturen snart ta det, säger han. Han och jägarkollegan Roger Johansson tror att rådjuret skjutits någon annanstans och sedan dumpats på platsen. – Vi misstänker att det är tjuvjakt. Det går inte att säga med all säkerhet men med tanke på att de bästa delarna av djuret är taget så lär det mest troligt, säger Janne Andersson.

Han har varit med i ett jaktlag i Botkyrka i tio år och under denna tid har han sett en ökning av antalet misstänkt tjuvskjutna djur i Botkyrka. – Vi hör många fler misstankar om tjuvskytte nu än med när jag började. Folk hör av sig för att se om vi varit där och jagat och har vi inte varit där då misstänker vi att det är tjuvjägare. Vi har även hittat blod på vår jaktmark.

Roger Johansson menar att han årligen hör om mellan fem och åtta djur som misstänkts blivit skjutna av tjuvjägare i Botkyrka men mörkertalet är stort, menar han. Janne Andersson håller med och han har hört jägare i grannjaktlagen berätta om tjuvjägare som använder lockpipor för att de ska kunna skjuta dem från bilen, berättar han.

– Sen kommer någon efteråt och hämtar djuret och försvinner snabbt därifrån. Men det sker ju ofta på natten och blir de inte tagna på bar gärning av polis så är det svårt att göra något. Dock uppmanar han ändå allmänheten att vara uppmärksam. – Det är bara att höra av sig till polisen om man misstänker tjuvjakt. Istället för att försöka göra något själv, menar Janne Andersson

Källa: stockholmdirekt.se