Rekordmånga trikinlarver i vildsvin

vildsvin

Ett nyligen skjutet vildsvin på Vikbolandet i Östergötland har visat sig ha ovanligt mycket trikiner i sig. I köttet fanns inte mindre än upp till 500 trikinlarver per gram kött.

– Om man jämför med de positiva prover som vi fått in tidigare i år är det här en gris med väldigt mycket trikiner i, säger Jenny Nilsson på företaget JP Hästveda i Hässleholms kommun, som analyserade provet, till SR Östergötland.

Gyltan vägde ungefär 70 kilo. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalts statistik som går tillbaka till 2007 finns bara ett par vildsvin i hela landet som haft mer trikiner i sig.

Omkring en handfull vildsvin med trikiner upptäcks varje år i Sverige. Trikiner smittar genom att djur eller människor äter av det infekterade köttet dock dör larverna vid upphettning.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig men man bör vara medveten om att det här förekommer. Man ska därför vidta rimliga försiktighetsåtgärder. Man ska till exempel både testa vildsvinen samt tillaga köttet ordentligt; säger Anna Lundén, laboratorieveterinär på SVA, till SR.

Källa: atl.nu