I området kring Djuraskogarna genomfördes den 13 november en gemensam jakt i ett försök att decimera vildsvinsstammen som vuxit sig stor i området. Det unika med jakten var att det var tre jaktlag som gick samman i ett gemensamt försök att få ner antalet vildsvin.

Idén till att under en dag samordna vildsvinsjakten föddes när Pelle Magnusson, som driver Rältagården i Djura, kontaktade Jan Lind utifrån att han behövde hjälp då vildsvin förstör hans åkrar. Jan Lind berättar i Dala-Demokraten, DD
– Vi diskuterade och funderade, och tyckte att vi helt enkelt skulle kunna gå ihop för att få med så många jägare och hundar som möjligt vid ett och samma tillfälle, berättar Jan som vanligtvis jagar i Djura VVO. Tidigare har vi bara gjort något liknande en gång för att skjuta av rådjur på grund av alla viltolyckor på vägarna.

Till DD, berättar Jan att jakten var en test för att se hur det fungerar med att samordna ett så stort antal passkyttar över tre viltvårdsområden och med hundförare som hade möjlighet att gå över de olika områdenas gränser. Vid jakttillfället var det totalt 58 jägare och nio hundar som deltog, vilket även jaktligt blev en utmaning att arrangera. Men efter jaktdagen var Jan Lind nöjd över den disciplin som jägarna visade.
– Jag är jättenöjd att det har fungerat så bra det har gjort. Det här blev mer på ett prov. Allihop skötte sig exemplariskt. Jag är riktigt imponerad det gick så bra det gjorde, säger Jan Lind.

Under dagen fälldes inga vildsvin men den positiva erfarenheten av en gemensamhetsjakt tar man med sig inför framtiden.
– Nu har vi goda kontakter med bönderna, det är flera som har drabbats av vildsvinsangreppen, men vi får se vad bönderna säger längre fram. Vi har flera områden åt Gagnefhållet där de har hårda angrepp på sina åkrar. Skulle det kunna bli en gemensamjakt mellan Djura och Gagnef-sidan? Nu har vi ju grundplåten klar och vet hur upplägget ska gå till, avslutar Jan Lind till tidningen Dala-Demokraten