Samtal om “gråben” är ett av bevisen mot företagsledaren

varg

Då den jaktbrottsmisstänkte företagsledaren berättar i förhör vad han gjorde dagen då han greps, den 26 oktober, låter det ungefär så här:  Han och den jaktansvarige, för skogen han äger i Västmanland, kontaktades av en person som hört vargylande. Och då en jakt var planerad dagen därpå och det fanns risk att deras jakthundar skulle bli skadade om det fanns varg i området åker de båda till markområdet. De kommer dit strax efter klockan 11 och lyssnar efter yl och tittar efter färsk spillning.

Då de varken hittar eller hör något åker företagsledaren istället för att äta lunch. Efteråt köper han fikabröd, har affärsmöte på sitt kontor och åker sedan till sitt hem, där han senare greps. Enligt åklagaren visar dock avlyssningen på en helt annan historia. – Vi har helt klart olika uppfattningar om vad som har hänt, menar åklagaren Lars Magnusson.

Enligt avlyssningen skickade företagsledaren sms under perioden i skogen i vilka han bland annat svarar att han inte kan prata, skickar en tumme upp efter en fråga om han jagar älg. Och under ett telefonsamtal svarar att han ”står ute på pass”.

Och vid ett senare samtal mellan företagsledaren och hans syster säger han bland annat ”det var gråben” och att de varit ute med ett ”gäng”. Något som åklagaren tolkar som att ytterligare personer kan ha deltagit i det grova jaktbrottet. Försvaret menar att samtalet mellan företagsledaren och systern var på skämt och påpekar att jargong, skämt och överdrifter inte hör till ovanligheterna i jaktsammanhang.

Källa: svt.se